Insomnia

Na ruim vier jaar aan gebroken nachten op rij, schijnt er dan toch eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Met dank aan onze new best friend Melatonine. Voor alle ouders met kleine kinderen, met wallen tot op de knieën, let goed op, melatonine is een goed bewaard geheim, maar waarom eigenlijk? Deze vrij te verkrijgen wonderpilletjes zouden een hoop echtscheidingen kunnen voorkomen lijkt me…

Voor wie het niet kent, melatonine is een lichaamseigen stof dat aangemaakt wordt in de pijnappelklier en dat bij het ´buiten donker worden´ ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Klinkt als (pijn)appeltje eitje, maar wij weten wel beter…

Onze dochter is een stugge volhouder, in alles, maar zeker bij het niet doorslapen. Van baby af aan was het dweilen met de kraan open. Uren en uren hebben de bedrituelen geduurd… Wat niet heeft geholpen, maar wel heel logisch leek, is de wijze raad om slechthorende/dove kindjes lekker te wiegen voor het slapen gaan. Liedjes zingen en lieve woordjes fluisteren werken immers niet. Lichaamscontact en knuffelen wel. Tja, maar er komt altijd het moment dat je hem of haar – schijnbaar knock out – in bed probeert te leggen….en dan blijkt die diepe slaap toch nog ver te zoeken.

Dat er meer aan de hand was dan een slecht in- en doorslapende baby/peuter/kleuter, merkten we al snel toen Fenna iets ouder werd en zichzelf 3 à 4 keer per nacht uit haar ledikantje kon wurmen. ’s Nachts is een gehoorbeperking niet echt handig kan ik je vertellen. Zonder CI of gehoorapparaat in, hoort ze ons niet en zonder licht zijn gebaren weer niet te volgen.  Maar die praktische handicaps bleken niet het grootste probleem, Fenna was ’s nachts onbereikbaar. Als een opgewonden Duracell konijntje stuiterde ze door de woonkamer, met geen stok haar bed weer in te krijgen. Hoe ouder ze werd, hoe sterker en heviger het verzet. Eén ding weten we zeker, onze onderbuurvrouw heeft er ook vier slapeloze jaren opzitten.

Insomnia

Nachtangsten was de term. Na ruim twee jaar aanmodderen zaten we totaal uitgeput weer eens bij de huisarts aan zijn bureau. Wij moesten plat, en zij ook, dat was duidelijk. Vanaf dat moment zijn er een hoop mogelijkheden en ideeën onderzocht. Van een antihistamine (een middeltje dat allergieën onderdrukt en als bijwerking slaperigheid heeft), een grondige cursus Triple P, tot aan een homeopaat met ‘op het type kind’ afgestemde druppels, gesprekken met een klinisch kinderpsycholoog, ja, zelfs een huizenzuiveraar is eraan te pas gekomen… Maar niets hielp, althans niet langer dan een week. Totdat ik de tip kreeg om bij het Kruidvat eens zo’n potje melatonine te halen. Melatonine? Voor mensen met een jetlag? Vooruit dan maar. Alles uiteraard in overleg met de huisarts om zeker te weten dat de dosering op haar lengte en gewicht zou zijn afgestemd. En ja hoor…daar ging ze. Eindelijk. Na al die jaren…ze viel in slaap! Probleem één was opgelost. Nu het doorslapen nog…

Melatonine

Na wederom maanden van slapeloze nachten (we hadden inmiddels de avonden terug, nu de nachten nog) toch maar weer eens een flinke Google ronde gedaan en wat bleek? Bij kinderen met ernstige slaapproblemen wordt een veel hogere dosering melatonine geadviseerd. Weer naar de huisarts en nu door naar de apotheek voor de pillen (elke avond 30 pilletjes vonden we toch wat overdreven…) en wat denk je? Ze slaapt door! Al een maand! Na ruim vier jaar!

Dat hiermee de oplossing mogelijk nog niet is gevonden (want, waar komen die angsten vandaan?) is ons duidelijk, maar één ding weten we zeker: melatonine moet in het kraampakket! Dan heb je vast een voorraadje, voor het geval je net als wij van plan bent om het ‘studiegeld voor later’ aan je eerste facelift te gaan besteden.

Ik zou zeggen, spread the word! Deel dit bericht onder je vrienden en kennissen, mede-ouders met donkere kringen en diepe wallen, ik vertel ze graag hoe het voor ons heeft gewerkt!

En wil je mijn berichten rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Laat dan je mailadres op mijn site achter.

Alvast welterusten allemaal!

11 gedachtes over “Insomnia

 1. Lieve Mir,

  Net je nieuwe versie gelezen , ondanks het feit dat ik door jullie weet wat een GROOT probleem het is, dat zoeken naar oplossingen en weer moeten constateren , dat iets niet hielp, alle strijd en teleurstellingen te moeten incasseren , heb ik werkelijk in een deuk gelegen, zoals je het beschrijft , sorry ik kwam niet meer bij. Waar ben je zonder HUMOR

  LOVE YOU !!!
  Wil (mams)

   • Ein-de-lijk ‘normaal’ slapen! Joeheeee!! RESPECT echt! Zoals je weet ben ik verliefd op slapen, dus denk dat je mij na een half jaartje zeker al had kunnen ‘opsluiten’ ergens, heel ver weg.. xie

 2. Hahaha.. goed verhaal! Blij dat ze eindelijk slaapt en jullie ook..! Ik neem zelf ook regelmatig melatonine om enigszins door te slapen als Finn midden in de nacht bij ons kruipt en begint te woelen. En je wordt er inderdaad wel wat suffer van.. Had er niet aan gedacht om het aan kinderen te geven maar waarom niet? Zij blij, jullie blij! Top!

  • …ik durf het bijna niet te zeggen, maar ze is weer nachten op rij aan het spoken geweest :-(…metaalmoeheid? Maar goed, melatonine + kids = prima combi! Voor de zekerheid wel altijd even afstemmen met de huisarts zou mijn advies zijn.

 3. Haihai,
  Ik las net je blog over de slaapeloosheid van jullie dochter. Wat een inpact moet dat voor jullie hebben zeg, heftig hoor! Hopelijk gaat het met deze nieuwe oplossing goed komen!

  Onze zoon is ook zeer slechthorend. Hij heeft op oorgebied alleen een goed aangelegde slakkenhuis en hij draagt twee beengeleidingstoestellen om te horen. Snachts gaan deze uit en dan hoort hij ons niet. Slapen was bij ons ook altijd een drama, maar toen ik zijn bedje een tijdje bij het lichtknopje had staan viel het me op dat hij zijn licht altijd zelf aandeed in de nacht nadat hij in zijn ledikantje was gelegd en als we het uit deden werd meneer weer wakker en begon te huilen. We hebben nu zo een wake up light op zn kamer gezet en deze aangezet met best fel licht. Hij slaapt er heerlijk mee. Daarnaast wat boeken in zn bed gelegd dat als hij wakker wordt hij lekker plaatjes kan kijken en dan hopelijk weer in slaap valt.
  Jullie hebben natuurlijk al van alles geprobeerd maar ik wilde je toch onze oplossing meegeven. Andere ouders van een slechthorend meisje hadden hetzelfde probleem en ook daar hebben lampjes rondom haar bed goed geholpen (hoewel ik ook dove kinderen ken die dan weer heerlijk slapen in het donker)
  Heel veel succes in ieder geval!
  Groetjes Meta

  • Hoi Meta, dank voor je verhaal. Hoe oud is je zoon nu? En gaat het slapen nu beter begrijp ik? Ik was toevallig vandaag weer in het ziekenhuis en heb het onderwerp maar weer eens aangesneden. Door mijn blog krijg ik steeds meer reacties van ouders met slechthorende kinderen die het ook over slaapproblemen hebben. Je zou toch bijna een verband gaan zien… Ik kan me er ook wel iets bij voorstellen: zonder licht en geluid… Lampjes naast het bed en een Kidssleep wekker gebruiken we al, maar dat blijkt helaas niet dé oplossing te zijn. Mocht ik (al dan niet in overleg met het ziekenhuis) tot nieuwe inzichten komen, dan laat ik je dat weten!

 4. Slapeloosheid is een crime. Ik heb mijn melatonine laten onderzoeken bij de neuroloog en pas mijn leven aan, aan mijn eigen ritme nu ik weet hoe mijn melatonine-aanmaak is 🙂

  • Hoi Aritha, ja, het verder laten onderzoeken zou een volgende stap zijn wanneer er echt geen verbetering optreedt, ik hoop alleen dat dat niet nodig zal zijn..

 5. melatonine rules inderdaad. Heb het zelf 7 jaar geleden ontdekt voor mijn eigen slaapprobleem. Nu geef ik het soms aan mijn zoontje die nooit wil gaan slapen, probleem is alleen dat hij dan midden in de nacht wakker wordt en gaat rond spoken in huis. Misschien inderdaad een hogere dosering. Via internet kun je trouwens 0,1 mg pilletjes kopen in een verpakking van 500 stuks voor 7 euro ofzo. Veel goedkoper dan de kruidvat.
  In spanje zijn er zelfs 1 mg pillen vrij verkrijgbaar. Meestal heb je namelijk 1mg nodig, maar dat verschilt inderdaad per persoon.

  • Hoi, dank je wel voor je reactie. Ja, dat rondspoken herken ik . Vannacht weer van 1 tot 4…niet vol te houden die ellende (want in tegenstelling tot mijn halleluja bericht zijn de slapeloze nachten weer wat vaker aan de orde hier). De ‘Kruidvat dosering’ zijn wij allang ontgroeid, Fenna krijgt 3 mg. Ook dat is gewoon vrij verkrijgbaar. Wat wel helpt, is om het zelf ook te nemen. De uren die we dan slapen, slaap ik vele malen beter en veel dieper.

Wil je reageren? Graag, dat kan hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.